onsdag 12 december 2012

Recept Saffransbröd

Ca 40 stycken bullar

Ingredienser:

50   gram jäst
200 gram smör/margarin
3 dl mjölk
2 pkt saffran, 1 gram
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
2 dl milda fraiche alt. mjölk (jag tog 2,5 dl kesella)
17 dl vetemjöl , ca 1 kg

Pensling:

1 lätt uppvispat ägg

Garnering:

strösocker, hackad mandel eller russin ( blötlägg russinen så blir de inte så torra )

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en degbunke.

2. Smält margarin och tillsätt mjölken, låt degvätskan bli 37 grader. Var noga att vätskan inte blir för varm, jästen dör vid 48 grader.

3. Häll blandningen över jästen och rör så att den löser sig.

4. Rör ner saffranet och sockret. Om saffranet inte är finpulvriserat, stöt det i en mortel tillsammans med lite av sockret.

5. Tillsätt fraiche eller dylikt(ger en saftigare deg) , ägg, salt och nästan allt mjöl.

6. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken.
Cirka tio minuter för hand eller 5-6 minuter i hushållsassistent.

7. Strö mjöl över degen . Täck med bakduk eller plastfolie. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Om man täcker bunken med plastfolie istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre.

8. Sätt ugnen på 250 grader om du ska bka bullar och 225 grader om du gör längder.

9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig.

10. Baka ut till lussekatter, fyllda bullar, längder eller kransar.

11. Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter.Pensla med ägg och garnera.

12. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-10 minuter för bullar och 15-20 minuter för kransar eller längder.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar